Jak správně pečovat o dřevěné výrobky v kuchyni

Dřevěné výrobky v kuchyni nejenže přinášejí přírodní krásu a teplo do vašeho domova, ale také poskytují vynikající funkčnost. Aby si však vaše dřevěná prkénka, stoly a další výrobky udržely svou krásu a životnost, je důležité o ně správně pečovat. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy a triky, jak se starat o dřevěné výrobky ve vaší kuchyni.

1. Pravidelné čištění

Prvním krokem k udržení vašich dřevěných výrobků v dobrém stavu je pravidelné čištění. Po každém použití opláchněte prkénko teplou vodou a jemným mýdlem. Vyvarujte se namáčení dřeva ve vodě, protože by to mohlo způsobit jeho deformaci a praskání. Po umytí prkénko osušte měkkým hadříkem.

Tip: Nikdy nevkládejte dřevěné výrobky do myčky nádobí. Vysoká teplota a vlhkost mohou dřevo poškodit.

2. Ošetření olejem

Dřevěné prkénko by mělo být pravidelně ošetřováno potravinářským olejem, aby zůstalo hydratované a odolné vůči vlhkosti. Doporučuje se použít minerální olej nebo speciální olej na dřevo. Naneste tenkou vrstvu oleje na celé prkénko a nechte jej přes noc vstřebat. Přebytečný olej poté setřete.

Tip: Ošetření olejem provádějte alespoň jednou měsíčně, nebo častěji, pokud prkénko používáte denně. Všechny produkty pro ochranu dřeva naleznete zde. 

3. Odstranění pachů a skvrn

Pokud vaše dřevěné prkénko začne zapáchat nebo se na něm objeví skvrny, můžete použít přírodní čisticí prostředky. Posypte prkénko solí a poté jej potřete půlkou citronu. Sůl a kyselina citronová pomohou odstranit pachy a vyčistit skvrny. Nechte prkénko několik minut odpočinout, poté opláchněte a osušte.

Tip: Pro dezinfekci můžete také použít roztok bílého octa a vody.

4. Skladování

Správné skladování je klíčové pro zachování kvality vašich dřevěných výrobků. Uchovávejte prkénka na suchém a dobře větraném místě. Pokud je skládáte na sebe, vložte mezi ně tenký hadřík nebo papír, aby se minimalizovalo riziko poškrábání a zadržení vlhkosti.

Doporučené produkty pro péči o dřevo

  • Minerální olej na dřevo
  • Speciální olej na dřevěné kuchyňské výrobky
  • Přírodní čisticí prostředky (sůl, citron, bílý ocet)

Správná péče o dřevěné výrobky v kuchyni je klíčem k jejich dlouhé životnosti a krásnému vzhledu. Pravidelné čištění, ošetření olejem, odstranění pachů a skvrn a správné skladování vám pomohou udržet vaše prkénka a další dřevěné předměty v perfektním stavu.

Pro více informací a nákup našich kvalitních ručně vyráběných dřevěných výrobků navštivte GRAY FOX.